Blog 7, door onze voorleescoördinator Tineke

KIKKER IS KIKKER

Afgelopen weekend maakte ik weer eens een appeltaart... en ik weet niet hoe het u vergaat, maar míjn taarten willen nooit perfect worden. Hoewel! Deze keer was ik best wel tevreden. Maar meestal denk ik: is m'n bakvorm soms te groot? M'n oventemperatuur niet goed? De boter te warm of de taart nog niet afgekoeld terwijl ik hem eruit haalde? Hoe dan ook, volgens mij doe ik het nooit helemaal perfect.

Peuters spelen de grote-mensen-wereld na en willen groot zijn. Oudere kinderen kunnen hele idealen hebben over wat ze later allemaal willen worden. Soms staan er wel 10 beroepen op hun 'to reach'-lijstje. Zit er achter dat alles niet de diepe en diep verstopte overtuiging: later word ik supergoed in dit of dat en ik zou alles wel kunnen.

Perfect zijn in vanalles en nog wat: in hoeverre is het haalbaar? Ik denk meteen aan één van de grote voorbeelden in de Bijbel: Daniël. Zijn vijanden vonden niks wat ze op hem konden aanmerken. Poe... hoe oud zou hij geweest zijn? Ik heb dat punt nog niet bereikt, op geen enkel vlak. Maar goed, streven is al een mooi iets en trouwens... hij bakte waarschijnlijk geeneens taart, dus dan valt er ook niks aan te merken op 'je taart'. Hij was gewoon goed in wat hij deed, maar hij deed ook niet alles wat je toen maar kon doen en zijn.

Toen ik zo zat te mijmeren over die nooit-perfecte-taarten van mij, dacht ik opeens aan het verhaal van KIKKER IS KIKKER (Max Velthuis) en trok de conclusie dat ik gewoon maar moet accepteren dat ieder z'n eigen talent heeft. En taarten bakken is gewoon niet de mijne!
In 1 Korintiers 12 staat al dat ieder zo z'n eigen talent heeft en ook het Oude Testament is gevuld van voorbeelden waarbij de één dit werk doet en de ander weer iets anders. Maar zoals je ziet kunnen ook volwassenen hieraan herinnert worden door middel van prentenboeken!
Het is ook mooi om je kind aan de hand van dit boek te vertellen dat iedereen door God anders is gemaakt en dat Hij iedereen (zo'n beetje) iets anders laat doen. Dat is net zo mooi als al die verschillende kleuren, bloemen en gezichten die we op deze wonderlijk geschapen wereld tegenkomen!

P.S. Stiekem geloof ik toch wel dat m'n halfkapotte oven en de airfryer enz... ook hun aandeel hebben en er echt nog wel wat beters te doen is. Plus: er bestaat ook zoiets als leren van je fouten. Dus laten we het erop houden dat techniek vooral mijn talent niet is.