Blog 6, door onze voorleescoördinator Tineke

Als kinderboekjes fantastisch worden...

Herkent u dat? Dat "Oh nee.. Zucht..." als je zoon of dochter komt aanzetten met een boekje? Ik zal eerlijk bekennen: daar heb ik ook lang last van gehad. Tot de voorleesmomentjes veranderden in echte samen-lees-momentjes en ik vaker denk: "Ah leuk!".
Natuurlijk ben je soms moe of moet je omschakelen, want je was eigenlijk iets anders van plan. En natuurlijk kan je niet altijd meegaan met de mooie wens van je kind om wat te lezen. Maar als je nooit echt plezier beleeft aan het voorlezen, dan is het een prachtige uitdaging om dit te willen bereiken.

De vraag is: Waar ligt het nu aan dat ik er geen plezier aan beleef? Het is goed om hier echt even over na te denken en minstens één oorzaak helder te krijgen voor jezelf. Als je de reden(en) weet, kan je des te gerichter werken aan de vraag: Hoe krijg ik zin in het voorleesmoment met m'n kind? De volgende tip is - naar mijn verwachting - het belangrijkste antwoord op deze vraag:

Zorg dat je boekjes koopt of bij de bieb leent, die je zelf ook leuk vindt.

Wanneer je een verhaal leest, waar je zelf ook om moet lachen, dan heb je al een blij moment. Wanneer de tekeningen je aanspreken, lees je samen veel intenser, want samen de tekeningen bewonderen hoort hélemaal bij peuterboeken! Zowel het verhaal als de tekeningen maken een boek geslaagd. En wat je geslaagd vindt... dat is voor iedereen weer anders!
Toch zijn er schrijvers die in het algemeen favoriet worden. Zoals Dick Bruna met de Nijntje Serie, Monica Maas met de Bobbi-serie, Annie M.G. Schmidt, de boeken van Dikkie Dik, enz. Er zijn ook boeken die iets minder bekend zijn, maar binnen de boekenwereld absoluut al echt beroemd. En sommige boeken zijn niet beroemd, maar absoluut toch toppers.

Bij deze een paar boeken die ik echt kan aanbevelen voor gouden leesmomenten. Ik hoop dat het werkt en hoor met alle plezier reacties! (tinekevankranenburg@gmail.com)

 • Het grote taartenboek - schrijver: Thé Tjong-Khing

 • Dit boek is ook voor het kind dat nog niet zoveel spreekt, een geweldig leuk boek! Het is een heel groot boek, ook aanwezig in de openbare bieb van Woerden.

  Het vraagt van een kind wel enig inzicht, wil hij/zij echt de kijk-lijn zien, maar anders is het een leuk kijkboek opzich. Ja, ja, de verhaallijn is in wezen een echte kijk-lijn. Je kan de verhalen alleen zien, dus goed kijken! Op de volgende pagina is er namelijk iets gebeurd, waardoor je even wil terug bladeren om te zien hoe dat dan kwam.

  Om het wat behapbaarder te maken, kun je het boek bekijken door 1 persoon tegelijk te volgen, in plaats van allemaal. (Kinderen kunnen ook hun ouders hierin begeleiden als ze ontdekt hebben hoe het werkt. ;)

 • Boer Boris - schrijver: T. van Lieshout

 • Dit is al een ware serie, ontdekte ik pas! Ik ben er net als m'n peuterdochter helemaal weg van en ben heel benieuwd naar de boeken die we nog niet kennen. Dat heb ik misschien bij geen enkel prentenboek zo sterk gehad!

  De platen zijn mooi en humoristisch tegelijk en het verhaal is compleet in rijm. Het niveau ligt wel duidelijk hoog, waardoor het goed aansluit bij de oudere peuter en zeker bij kleuters. Maar zelfs onze dochter van 9 luistert met veel plezier mee en ja.. ook voor een dertiger kan het dus nog steeds een feest zijn.

 • En nu mijn bad uit! - schrijfster: B. Teckentrup

 • Dit boek moet je wel interactief voorlezen.. Op een hele originele manier is dit gedaan, die ik niet ga verklappen! Laat je verrassen!

  Hij is voor 14 euro te koop, maar ook in de regionale bibliotheek. Hij schijnt in de provincie aanwezig te zijn, dus hopelijk gewoon naar Woerden te brengen. (Daar moet je mogelijk een eurootje voor betalen.)