Blog 5, door onze voorleescoördinator Tineke

IK HOUD VAN DE BIEB, OMDAT...

Mijn peuterdochter gaat graag naar de bieb. We zijn er echter al lange tijd niet geweest en pas reden we er langs. Heel blij riep de kleine meid dat ze dáár naartoe wou! In een fractie van een seconde zag ik haar hoofd vol liefde voor de tientallen prentenboeken die daar allerlei wereldjes openen. Met twee woorden knapte dit waanidee als een luchtbel, toen ze riep: "Filmpje kijken!"

Je ziet meteen donkere wolken boven mijn hoofd hangen... Zucht. Wie heeft dat eigenlijk bedacht, dat schermpje in de bieb, daar naast al die leuke boekjes? Wil je je kind stimuleren om boeken te lezen, wordt er zo'n ding neergezet voor peuters al, waarmee al hun aandacht naar de digitale wereld wordt gezogen! Volgens mij werkt het bij de meeste mensen zo, ook ik heb er last van, terwijl ik een groot liefhebber ben van papieren, pennen en boeken. Als je dat niet hebt, zal de trekkracht nog sterker zijn, lijkt mij.

Ik weet het, uit onderzoek blijkt dat digitale prentenboeken goed zijn voor de taalontwikkeling. Juist de interactieve. Dat dan weer wel. Er hoeft ook niets mis te zijn met 'af en toe'. Maar misschien ligt daar soms een probleem: dat de digitale media als een vervanger gaan functioneren van de mensen die om het kind heen staan..?

Liever met mij of u aan het lezen, dan eenzaam achter het scherm te zitten wezen.

Liever daadwerkelijke communicatie dan digitale informatie.

Liever één boek in de hand, dan tien digitaal.

Ja, ik pleit voor de rust van het papieren boek.